Hvad er enterprisearkitektur?

Hvad er enterprisearkitektur?

Enterprise Architecture (EA) er grundlaget for

  • At få koblet forretning og IT sammen i én strategi
  • At vælge de rigtige standarder og teknologier
  • At styre udviklingen med simple regler/principper

Enterprise Architecture (EA) er altså meget mere end end blot IT-arkitektur. Det er en planlægningsproces, som skaber sammenhæng mellem forretningsprocesserne og it løsningerne, og optimerer begge sider i forhold til hinanden. EA er for mange en vanskelig disciplin, fordi der kræves en bred vifte af kompetencer i processen, og fordi der skal tages mange vidtrækkende beslutninger undervejs.

Enterprise architecture er en ledelsesdisciplin, der kræver indsigt i både de forretningsmæssiske og de tekniske forhold. De forskellige deltagere i EA-processen skal ikke blot være eksperter på deres eget felt, de skal også  forstå hvorledes beslutningerne i de forskellige domæner indvirker på hinanden, og hvilke konsekvenser deres beslutninger vil have på lang sigt. Kort sagt, EA er ikke for begyndere.

Der skal investeres mange ledelsesressourcer i arkitekturprocessen, for at de trufne beslutninger bliver rigtige for den enkelte virksomhed. Og det er afgørende at benytte de bedste metoder og værktøjer i processen, så den investerede tid giver det optimale udbytte. Derfor vælger stadig flere virksomheder at alliere sig med erfarne rådgivere, når arkitekturprocessen skal tilrettelægges  og gennemføres i praksis.