Tilbageblik og fremsyn

Tilbageblik og fremsyn

Hvad er årets bedste nyhed på arkitekturfronten i det offentlige Danmark? EA Fellows kommer med et bud. Men først skal vi ønske bloglæsere, kunder, venner og partnere en glædelig jul og et fremgangsrigt nytår.

I vores andet blogindlæg om supertankere og optimistjoller langer vi lidt ud efter det offentlige arkitekturarbejde. Der er dog samtidig nogle rigtigt spændende initiativer på banen.

Arkitektur i FORM!

Årets bedste nyhed på arkitekturfronten i det offentlige Danmark mener vi er den fællesoffentlige forretningsreferencemodel FORM, der netop er blevet offentliggjort.

FORM er et redskab til at finde, analysere og udnytte moderniseringsmuligheder i den offentlige sektor, herunder specielt muligheder for fælles offentlig opgaveløsning og digitalisering.

FORM’s opgavekatalog er bygget op om de tre grundlæggende begreber: tjenester, opgaveområder og serviceområder. Et eksempel på et opgaveområde er ”Servicering af lovforberedelse”, der består af tjenester som administration af lovforslag og beslutningsforslag, gennemførelse af høring om lovforslag, udarbejdelse af betænkning, m.v.

FORM er udarbejdet af en ekspertgruppe med folk fra KL, IT- og Telestyrelsen, Økonomistyrelsen og Den Digitale Taskforce. Konsulenter på opgaven har været IBM, hvilket forklarer at FORM trækker heftigt på nogle af IBMs best practices. Den officielle forklaring er vist at man har ladet sig inspirere af nordamerikanske erfaringer fra bl.a. det føderale USA’s FEA-arbejde, men her har IBM også været konsulent, så hvordan man end vender den, så er der malet med blåt henover tingene.

Det med blåt består i, at man læner sig op af et af IBMs favoritakronymer, CBM, Component Business Model, som i al sin enkelthed blot handler om at ”udstille” hele forretningen på en side. Den offentlige forretning Danmark, der udtrykkes i FORM, fylder en A3-side (hvis den skal være læsbar). Andre forretninger passer nok ind på en A5-side, må man antage.

Det gode ved FORM er, at vi med den har et vigtigt redskab for udfoldelsen af en fællesoffentlig arkitektur. FORM giver overblikket over forretningen, og tilgangen kan bruges til at koble politik, strategi, forretning og teknologi – altså, skabe den altid-vigtige alignment.

Da Lars Frelle og Kristian Hjort-Madsen fremlagde FORM på aEAs gå-hjem-møde, talte de om at en af anvendelserne af FORM vil være at identificere områder, hvor der med fordel kan sættes ind med arbejdskraftbesparende teknologi. Altså skal FORM ultimativt bruges til at skrue på varme/kolde hænder-ratioen.

FORM kan og skal selvfølgelig ikke stå alene. I FEA-termer er en ”komplet EA referencemodel” foruden en forretningsreferencemodel (BRM) også fire andre referencemodeller for hhv. performance (PRM), servicekomponenter (SRM), data (DRM) og teknologi (TRM). Den danske ”oversættelse” vil svare til at FORM er BRMen, FOKUS er PRM, OIOXML/ISB er DRMen og OIO-kataloget er TRMen. Vi mangler således blot en SRM, servicekomponentreferencemodel, kunne man fristes til at sige. Men der mangler i den grad også sporbarhed mellem de forskellige referencemodeller.

Tillykke, Taskforce! Nu ser vi frem til at se de offentlige parter komme i FORM.

PS: OIO-kataloget er forresten under revidering, og indtil jul er 20 tekniske standarder i høring. Vi har med interesse gennemlæst høringsmaterialet, men ser ingen grund til at indsende et høringssvar, da der er tale om en rutinemæssig og ustrategisk ajourføring, som vi trygt overlader til bureaukraterne i Holsteinsgade. ”Nothing here, move on”.

Disclaimer: En del af de heromtalte organisationer er/var kunder hos EA Fellows.